Over Rafiki

"Rafiki" betekent "vriend" in het Kiswahli.

De organisatie

Wij, de initiatiefnemers van het project, allen orthopedisch chirurgen uit Kenia,
Europa en de VS, hebben jarenlang samengewerkt in Oostelijk Afrika. Onze drijfveer: het ontwikkelen van orthopedische expertise door overdracht van kennis en kunde. Vanuit een sterke betrokkenheid en met waardevolle ervaringen besloten wij onze inspanningen voort te zetten en te concentreren.

De drijvende krachten achter RORC zijn Stichting Rafiki Orthopaedic Foundation (SROF) en het Management Team van RORC in Nairobi.

Stichting Rafiki Orthopaedic Foundation (SROF)

Stichting Rafiki Orthopaedic Foundation (SROF) is een charitatieve stichting volgens Nederlands recht. Haar doelstelling is het beschikbaar, toegankelijk en betaalbaar maken van orthopedische zorg voor een ieder in Kenia en in Oostelijk Afrika in het algemeen. Daarnaast stelt de stichting zich als doel het ontwikkelen van orthopedische capaciteit. De stichting wil dit bereiken door de realisatie van het Rafiki Orthopaedic and Rehabilitation Centre (RORC).

SROF is opgericht op 13 juni 2006, en is geregistreerd bij de Kamer van Koophandel in Amsterdam onder dossiernummer 34251027, en is tevens ANBI geregistreerd bij de Belastingdienst.

.

Het Bestuur van SROF

Abraham H. de Haas van Dorsser
Voorzitter

Orthopaedisch chirurg (n.p.)

Prof. Dr. Cornelis Kluft
Vice-voorzitter

Biochemicus

Prof. Dr. Barend. J. van Royen
Lid

Orthopaedisch chirurg

Dennis Mawhinney, M.D.
Dennis Mawhinney, M.D.
Lid

Orthopaedisch chirurg

Vacant
Treasurer

Beloningsbeleid

De leden van het bestuur genieten geen beloning voor hun werkzaamheden. Zij hebben wel recht op vergoeding van de door hen in uitoefening van hun functie gemaakte kosten.

Beleidsplan op hoofdlijnen

De hoofdlijnen (doelstellingen SROF) van het beleidsplan zijn:

    • het aanbieden van hoogwaardige orthopedische zorg, in het bijzonder aan kinderen en minder vermogende patiënten in Oostelijk Afrika;
    • de ontwikkeling en promotie van het vakgebied der Orthopedie;
    • onderzoek naar en onderwijs in speciale technieken en basiskennis van aandoeningen van het locomotoire apparaat.

Verslag uitgevoerde activiteiten en balans 2021

Het verslag van de in 2021 uitgevoerde activiteiten kunt u downloaden via onderstaande link.

Directors report 2021 (Engels)

NGO Rafiki Orthopaedic and Rehabilitation Centre (RORC)

NGO Rafiki Orthopaedic and Rehabilitation Centre is opgericht volgens Keniaans recht. De NGO verzorgt het management alsmede gespecialiseerde orthopedie en revalidatie. Als uitvoerend orgaan is de NGO – RORC ook verantwoordelijk voor het ontwikkelen van orthopedische capaciteit; dit in samenwerking met relevante organisaties elders in Kenia en Oostelijk Afrika .

RORC is geregistreerd op 6 december, 2007, onder ‘section 10 of the Non-Governmental Organisations Co-ordination Act in the Republic of Kenya’.

Rafiki Orthopaedic Limited (ROL)

Rafiki Orthopaedic Limited (ROL) is de werkmaatschappij en functioneert als faciliterende organisatie. ROL zal roerende en onroerende goederen aankopen, verkrijgen en/of leasen en vervolgens deze leasen, verhuren of lenen aan de NGO, mede om de bedrijfsmiddelen veilig te stellen. ROL is opgericht op 11 december, 2007, onder de “Companies Act (Ca-. 486) in the Republic of Kenya”.

Organisatie van het te realiseren ziekenhuis

De organisatiestructuur is opgezet ter waarborging van het goed, efficiënt en verantwoord leiden van de organisatie en het afleggen van verantwoording over het gevoerde beleid naar alle belanghebbenden. Hieronder vallen de patiënten, de investeerders, charitatieve partners, overheden, werknemers en de samenleving als geheel.

De belangrijkste bestuursorganen van het toekomstige ziekenhuis zijn de “Hospital Board” en het “Management Team”.

De Hospital Board is verantwoordelijk voor het strategisch beleid en houdt toezicht op het Management Team volgens de regels van het Ministerie van Gezondheidszorg van Kenia, de statuten van SROF en die van de NGO-RORC. De Hospital Board ziet toe op de verwezenlijking van de sociale en economische doelstellingen en behartigt bovendien de belangen van aandeelhouders.. De stichting SROF houdt als aandeelhouder een meerderheidsbelang in het ziekenhuis.

Het Management Team wordt aangesteld door de Hospital Board en is verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering van het ziekenhuis en het opleidingsinstituut. Marketing en communicatie horen ook tot de verantwoordelijkheden. De belangrijkste personen zijn aangesteld.

Met uw hulp bouwen wij een ziekenhuis

Doneer!

You are donating to : Stichting Rafiki Orthopardic Foundation

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...