Wat

"Wat wij willen bereiken"

Ziekenhuis

Wij willen het niveau van de medische orthopaedische zorg in Afrika op een hoger plan brengen. Hiertoe willen wij starten met een ziekenhuis in Nairobi Kenia. Het beoogde ziekenhuis heeft in de eerste fase een opnamecapaciteit van 54 bedden. Dit aantal kan worden uitgebreid tot 128 bedden. Het is de verwachting dat in de eerste tien jaar 30% van de totale behandelcapaciteit kan worden ingezet voor de arme bevolking. In de planning wordt rekening gehouden met vier operatiekamers, óók geschikt voor gewrichtsvervangende ingrepen (Klasse A). Bij de opening zijn twee operatiekamers gebruiksklaar. De afdeling diagnostiek beschikt over conventionele röntgenapparatuur, multi-slice CT-scan en MRI. De polikliniek krijgt de beschikking over acht onderzoeks- en vijf behandel/gipskamers, met een scheiding van geïnfecteerde en niet-geïnfecteerde patiënten. Verder worden er ruimtes voor fysiotherapie, ergotherapie, een instrumentenmakerij en een apotheek gerealiseerd. De laatste afdelingen vormen tevens profit-centres voor het instituut. Er is een eigen waterbron en RORC voorziet in een drinkwater- en sanitatieprogramma.

Ontwerp
Het ziekenhuis is ontworpen door het architectenbureau Lexicon Designs Ltd. in Nairobi, in nauwe samenwerking met diverse lokale en internationale deskundigen. Het ontwerp voldoet aan internationale standaarden voor ziekenhuisbouw. Gekozen is voor een commercieel- en industriële bouwmethode, zonder onnodige luxe. Er worden alleen duurzame bouwmaterialen gebruikt.

Milieu-overwegingen
Het ontwerp van het ziekenhuis maakt gebruik van natuurlijk licht, met grote binnentuinen en ramen. Deze worden ook gebruikt voor ventilatie. Elektriciteit wordt waar mogelijk bespaard, op basis van huidige energiebesparings-standaarden. Onderzoek wordt gedaan naar de commerciële haalbaarheid van zonne-energie.

Opleiding

Geringe opleidingscapaciteit voor orthopedisch chirurgen in Kenia
Er is een tekort aan gekwalificeerde medische staf en noodzakelijke apparatuur. Slechts enkele van de Keniaanse medische faculteiten bieden een orthopedisch opleidingsprogramma.

Aangezien het functioneren van een ziekenhuis afhankelijk is van de beschikbaarheid van goed opgeleid personeel, biedt RORC een continue opleidingsprogramma (CME) ten behoeve van de medische- en paramedische staf en ondersteunend personeel. Zo streeft RORC naar het behoud van competenties.

Tevens draagt RORC bij aan de ontwikkeling van orthopedische capaciteit in de regio. Hiertoe organiseert RORC conferenties, trainings- en uitwisselingsprogramma’s. Affiliatie met universitaire orthopedie-afdelingen in Kenia en in het buitenland is hierbij essentieel. Er bestaan reeds nauwe banden met Keniaanse, Amerikaanse, Ierse en Nederlandse orthopedisch chirurgen.
Mede uit het oogpunt van accreditatie zoekt RORC aansluiting bij bestaande opleidingsprogramma’s, zoals COSECSA (College of Surgeons in East, Central and Southern Africa).

Bij de planning en de bouw van het instituut is in alle opzichten rekening gehouden met de opleidingsdoelstellingen.

Diensten

RORC richt zich op hoogwaardige medische dienstverlening voor orthopedie en revalidatie. Het centrum levert zowel orthopedisch klinische- als poliklinische diensten, inclusief revalidatie en ergotherapie. Er worden bovendien prothesen en andere orthopedische hulpmiddelen gemaakt.

Het centrum richt zich vooral op kinderorthopedie (met speciale aandacht voor contracturen door brandwonden en bij Cerebral Palsy), afwijkingen aan de wervelkolom (zowel conservatief als chirurgisch) en gewrichtsvervangende ingrepen. De behandeling van acute traumapatiënten en spoedeisende hulp behoren niet tot de prioriteit van RORC.

Schoonwater voorziening

Betrouwbare en duurzame toegang tot schoon water is een essentiële voorwaarde voor een ziekenhuis. Helaas ontbreekt een centraal waterleiding- en rioleringssysteem in de omgeving van RORC. Daarom is voorzien in een eigen water- en sanitatiesysteem. Een belangrijk onderdeel hiervan is een waterbron en een waterzuiveringsinstallatie. Deze installatie produceert behalve de minimaal benodigde 12m3 per dag voor RORC ook nog eens 120m3 voor de omgeving.

Het productieoverschot wordt tegen kostprijs, plus een kleine marge, aangeboden aan de inwoners van omliggende gemeenschappen. RORC stimuleert actieve participatie van de lokale bevolking. Ook geeft RORC voorlichting over het belang van schoon drinkwater en hygiëne.

Het waterproject dient als profitcenter.

Charitatief Programma

Vanaf de opening van het ziekenhuis worden ook sociaaleconomisch achtergestelde patiënten geholpen. In de eerste 10 jaar wordt 30% van de behandelcapaciteit voor hen beschikbaar gesteld. Dit percentage zal in tien jaar oplopen tot circa 40%. De behandelingen worden gefinancierd uit de opbrengsten van het ziekenhuis, een bijdrage van de patiënten zelf en uit charitatieve giften (Poor Patients Fund).

Outreach programma
Een outreach programma wordt opgezet voor zowel de sociaaleconomisch achtergestelde patiënten in landelijke gebieden van Kenia, als voor patiënten die anderszins geen middelen hebben het ziekenhuis te bereiken. Mobiele klinieken bieden een uitstekende manier om patiënten buiten Nairobi te bereiken en indien nodig te vervoeren naar RORC (eigen ambulance).

RORC heeft inmiddels een aantal samenwerkingsverbanden vastgelegd en streeft naar coöperatie met nog meer partijen. Zoals andere ziekenhuizen en verzekeraars.

Extra fondsen worden geworven om het Outreach programma te kunnen uitbreiden.

Resultaten

Het RORC business model gaat uit van de volgende jaarlijkse resultaten:

♥ ziekenhuisbezoeken: 13.000 (eerste fase);

♥ chirurgische behandelingen: 1.600 (eerste fase);

♥ behandelde arme patiënten: 30% van alle behandelingen;

♥ aantal medewerkers: 60 fte (eerste fase);

♥ ontwikkelde medische expertise en capaciteit;

♥ twee orthopedisch assistenten;

♥ CME (Continuing Medical Education) voor alle medische staf;

♥ Alle 60 fte stafleden completeren het CME programma;

♥ 5000 inwoners van omliggende en economisch achtergestelde gemeenschappen krijgen de gelegenheid om schoon en betaalbaar drinkwater te kopen;

♥Kleinschalige bedrijfjes ontstaan op en rond het ziekenhuisterrein (vb. bloemenwinkel, prothesemakerij, coffee shop / kantine, etc.).

Het RORC businessmodel is winstgevend met een interessante IRR/ROI voor investeerders.

Met uw hulp bouwen wij een ziekenhuis

Doneer!

You are donating to : Stichting Rafiki Orthopardic Foundation

How much would you like to donate?
€10 €20 €30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...